Ένα σύνθετο σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης είναι εξαιρετικά κατάλληλο για νέες κατασκευές και ανακαινίσεις κτιρίων. Δεν υπάρχει ανάγκη για εργασία στο εσωτερικό της κατοικίας άρα ούτε και υποχρέωση του ιδιοκτήτη να μετακινείται προσωρινά. Η μόνωση υψηλής ποιότητας καθιστά ένα σπίτι πιο ενεργειακά αποδοτικό, διατηρώντας το πιο δροσερό το καλοκαίρι και θερμότερο το χειμώνα. Με αυτό τον τρόπο, δεν βελτιώνετε μόνο την ποιότητα ζωής αλλά υπάρχει και λιγότερη ενεργειακή είσοδος.

Η θερμομόνωση, αποτελεί ίσως την πιο σημαντική εργασία εξοικονόμησης ενέργειας σε μια κατοικία ειδικά εάν η κατοικία έχει ανεγερθεί πριν το 1979. Η θερμομόνωση είναι η μέθοδος, οι εργασίες και η χρήση των κατάλληλων υλικών με σκοπό την διατήρηση της θερμότητας σε ένα χώρο. Ουσιαστικά είναι η μέθοδος εμποδίζει τη μεταφορά θερμότητας από και προς το εσωτερικό του σπιτιού.
Η θερμομόνωση είναι η μέθοδος, τα υλικά και οι κατάλληλες εργασίες, με σκοπό την θερμική προστασία ενός τοίχου, δαπέδου/πυλωτής ή οροφής. Μετά την μελέτη τις θεμομονωσης και την επιλογή των κατάλληλων υλικών γίνεται η εφαρμογή-κατασκευή. Συνήθως στην κατασκευή έχουμε τα εξής στάδια:

 • Επάλειψη με κόλλα
 • Στρώσιμο και τοποθέτηση των θερμομονωτικών υλικών
 • Μηχανική στήριξη
 • Προστασία από υγρασία
 • Τελική επίστρωση-σοβάτισμα, πλάκες, τσιμέντο.
  Η εφαρμογή της έγινε υποχρεωτική για τα κτίρια που άρχισαν να κατασκευάζονται από το 1979 και μετά. Από την χρονιά αυτή η μελέτη θερμομόνωσης μπήκε σαν προαπαιτούμενο στην έκδοση των οικοδομικών αδειών. Με αυτόν τον τρόπο η θερμομόνωση ξεκίνησε να υλοποιείται σταδιακά στις μετά το 1979 κατασκευές. Στην πράξη όμως όπως και πολλά άλλα πράγματα στην χώρα μας, άργησε να εφαρμοστεί στο σύνολο των κατασκευών.
  Οι μελέτες και τα υλικά θερμομόνωσης έχουν εξελιχθεί από τότε, φθάνοντας στο σήμερα όπου υπάρχει υπερπληθώρα υλικών και τρόπων εφαρμογής τους. Τα πιο συνήθη υλικά που χρησιμοποιούνται για τις κατασκευές θερμομόνωσης είναι η εξηλασμένη πολυστερίνη, η διογκωμένη πολυστερίνη, ο υαλοβάμβακας και ο πετροβάμβακας. Όλα αυτά τα θερμομονωτικά υλικά έχουν την ιδιότητα να εγκλωβίζουν τον αέρα στο εσωτερικό. Επειδή ο αέρας είναι κακός αγωγός της θερμότητας, εμποδίζουν την παραγόμενη ζέστη να διαφεύγει το χειμώνα από τους εξωτερικούς τοίχους και να εισέρχεται αντίστοιχα το καλοκαίρι.
  Η σωστή μελέτη σε συνδυασμό με τη χρήση κατάλληλων υλικών, μπορεί να μειώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τα έξοδα που απαιτούνται για την κάλυψη των αναγκών σε θέρμανση και ψύξη του σπιτιού.
  Η θερμομονωση δίνει μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας σε θέρμανση και κλιματισμό. Προσφέρει ένα Αίσθημα θερμικής άνεσης στους κατοίκους του σπιτιού, αφού λόγω της μόνωσης το σπίτι διατηρείται ζεστό το χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι.